
De vrouwenbeweging in Bussum.
Jo Bonger, de weduwe van Theo van Gogh, de broer van Vincent, kwam na de dood van haar man naar Bussum. Ze vestigde zich in villa Helma, Koningslaan 4, en begon een pension. Samen met haar vriendin, Martha van Vloten, de vrouw van Frederik van Eeden, plaatste zij in 1898 een advertentie met de oproep voor financiƫle en morele steun aan de tentoonstelling over Vrouwenarbeid, die dat jaar in Den Haag werd gehouden. Een brochure over doel en opzet van de tentoonstelling was bij Jo verkrijgbaar.
De tentoonstelling was een groot succes en leidde tot de oprichting van het Nationaal Bureau voor Vrouwenarbeid in Den Haag in 1901.
De Nederlandse Bond voor Vrouwenkiesrecht. Op 2 juni 1908 werd de afdeling Naarden-Bussum van de sinds 1904 bestaande Bond opgericht.
Opkomen voor gelijke rechten. Aletta Jacobs. 1917 mannen kregen het algemeen kiesrecht, de vrouwen alleen passief kiesrecht. In 1919 wetsvoorstel Marchant voor actief kiesrecht voor vrouwen aangenomen. Er kwamen drie vrouwen in de Bussumse gemeenteraad: mej. E. Bahlmann (katholiek), mej. J. Stants (liberaal) en mevr. M. Goudeket (Marianne Philips, schrijfster, liberaal). 1920 onthulling van een stenen bank ter ere van het vrouwenstemrecht in het Wilhelminaplantsoen..
Vrouwen Advies Commissie. Het Vrouwenhuis. Een fietstocht op 10 maart 1980 langs een aantal panden in Bussum, die als Vrouwenhuis in aanmerking kwamen.
Een kinderdagverblijf. Een openbaar toilet. Emancipatienota. Sappho.
Strijdbare Bussumse Vrouwen
Bussums Historisch Tijdschrift jg.41, nr.1, maart 2025, pp.21-27.
Tekst: Ria Platvoet.